17. tammi, 2016

Peukalo

Joulu- ja tammikuu ovat sujahtaneet ohi melkein huomaamatta. Ensin piti olla kotoilua ja joulun valmistelua, mutta eteen tulikin yllättäin ihan muuta - useammat joulumyyjäiset ja tuotteiden valmistamista sekä pakkaamista. Rahallisesti meni plusmiinusnolla, uusia hienoja tuttavuuksia paljon. Tammikuu jatkui samanlaisena yhteisnäyttelyn merkeissä. Eli suunnittelua ja käsitöitä, suurimmaksi osaksi virkkausta. Metallilangan virkkaus on haastavaa mutta myös rentouttavaa. Lisäksi kiinnostuin punonnasta laitteella nimeltään "kumihimo"; punontaa piti heti kokeilla eri materiaaleilla. Etsin googlesta ohjeita ja kokeilin. Mies huomasi hakusanan ja epäili kiinnostukseni kumimateriaaliin menneen jo liian pitkälle.

Vasemman käden peukalon-etusormen välinen lihas kipeytyi kunnolla. En pysty puristamaan peukalo-etusormi-otteella lainkaan. Käsityöt ovat siten muutaman päivän pannassa. Kamalaa. Varovasti kokeilin virkkaamista tänään, ei onnistunut.

Peukalon kipeytyminen ei estä vain käsitöiden tekemistä, se vaikeuttaa ihan kaikkea päivittäistä tekemistä. Peukalo on tärkeä, jopa vasemman käden peukalo oikeakätiselle.

Näin kertoo wikipedia:

Peukalo (pollex, digitus primus, or digitus I.) on ihmisen kädessä laitimmainen sormi; oikeassa kädessä – kämmenen osoittaessa alaspäin – vasemmanpuoleisin ja vasemmassa oikeanpuoleisin. Peukalo on yleensä sormista paksuin. Peukalo liikkuu muita sormia vastaan mikä mahdollistaa hienomekaanisen peukalo-etusormi-otteen. Ihmisen teknologisen ylivertaisuuden eläimiin verrattuna sanotaan liittyvän, aivojen lisäksi, tähän liikkeeseen. Se on eläinkunnassa hyvin harvinainen: opossumi, koala ja jotkut kädelliset pystyvät hiukan vastaavaan. Useimmilla kädellisillä on peukalo.

Eleenä peukalon nostaminen pystyyn tarkoittaa monissa kulttuureissa asioiden olevan kunnossa tai kannustusta. Etenkin molempien peukaloiden nosto tarkoittaa onnistumisen toivomista ("pidetään peukkuja"). Peukalo alaspäin puolestaan on negatiivisuutta kuvaava ele. Ja peukalon pitämistä vaakasuunnassa tarkoittaa puolestaan neutraalia elettä tai sitä käytetään, kun ei tiedetä välttämättä, mitä mieltä kannattaisi olla. Mielipiteen ilmaisun peukaloilla tausta on muinaisessa Roomassa, missä yleisö osoitti sillä toiveensa gladiaattorin kohtalosta. Ei kuitenkaan ole aikalaislähteitä, jotka vahvistaisivat siellä käytettyjen liikkeiden tarkoittaneen juuri ylös=OK ja alas=kuolemaan; tämä saattaa olla myöhempää tulkintaa. Peukalon nostamisella on pyydetty kyytiä ("peukalokyytiä"), mutta joissakin kulttuureissa eleellä on poliittisia tai muuten sopimattomia merkityksiä.

Peukalossa on yksi nivel vähemmän kuin muissa sormissa. Peukalossa on lihaksia toisin kuin muissa sormissa. Se on pituudeltaan joillakin ihmisillä lyhyin sormi, toisilla pikkusormi on vielä lyhyempi. Peukalossa on kaksi luuta, phalanx distalis ja phalanx proximalis, ja sitä liikuttaa kahdeksan eri lihasta: opponens pollicis, abductor pollicis brevis, flexor pollicis brevis, adductor pollicis, flexor pollicis longus, abductor pollicis longus, extensor pollicis brevis ja extensor pollicis longus. Neljä ensimmäistä näistä lihaksista ovat kädessä ja loput tulevat kyynärvarresta.

Ikääntyessä erilaiset käden alueen nivelrikkovaivat yleistyvät. Tavallisin käden yksittäinen nivelrikko on peukalon tyvinivelessä.

Kunpa peukalo vain löytäis sen,
oman kolon lämpöisen.

Peukalo kuin pieni muori,
joka perunoita kuori.

Peukalopotti sai sian, hei!

Peukaloputtis saaviin putosi,
Suomensuttis sen pelasti,
Lonkermanni kehtoon peitti,
Kultakranni tuuditti,
Pikkurilli tahtia löi ja
kaikella tavalla metelöi.

Peukalopukki
Suomen tukki
Engelsmanni
Kultakransi
Pikkulilli