15. heinä, 2015

Muistoja

Pannukakuista tuli mieleeni edesmenneet isovanhempani. Kerttu-mummon muistan mm. pannukakuista ja paistetuista leivistä sekä ainaisesta virkkaamisesta. Mummon tekemiä pitsejä on kaapissa ja pyyhkeiden reunoissa. Ukista en paljoa muista, hän lähti manan majoille lapsenlapsille lumiliukumäkeä tehdessään.

Isäni vanhemmat muistan vilkuttamisesta - aina lähtiessämme kotiin Hiljan ja Onnin luota vilkutimme pihassa. Onni ja Hilja asuivat kerrostalossa melko ylhäällä. Keittiön ikkunasta näki parkkipaikalle, jossa teimme lähtöä. Tie vei talon ympäri, ja mummi ja pappa kun kiiruhtivat olohuoneeseen asunnon läpi, he ehtivät parvekkeelle vielä vilkuttamaan takaisin huiskuttaville takapenkkiläisille. Jos isäni veljet perheineen olivat kylässä, kaikki olivat parvekkeella vilkuttamassa.

Hilja-mummin muistan myös valkoisista, tupeeratuista hiuksista ja hienosti piirretyistä kulmakarvoista. Mummi opetti meille kaikki mahdolliset korttipelit. Serkkutyttöjen kanssa vietimme Hilja-mummin luona mukavat hetket kylpyammeessa, sitruunateetä nautiskellen ja yömyöhään ristiseiskaa pelaten. Mummi harrasti posliinimaalausta.

Meillä vilkutetaan jopa ikkunan ohi kulkeville naapureille. Ristiseiskaa pelaamme myös silloin tällöin isommalla ja pienemmällä porukalla. Sateisina päivinä pelaamme yatzia ja katsomme lasten elokuvia.