16. huhti, 2015

Ei nimi naista pahenna

Nimen keksiminen yritykselle on hauskaa hommaa, jos tykkää leikkiä sanoilla. Tai hauskuutta kestää, kunnes pitää valita virallinen nimi. Sanoilla on erilainen kaiku eri ikäisten ja monenlaisten ihmisten kesken.

"Liikemies Linna" on hauska - joidenkuiden korvaan "liikemies" kuulostaa kuitenkin epäilyttävältä, ei luotettavalta henkilöltä.

"Lapiomies Linna" olisi naishenkilölle hieno titteli, mutta ärähtääkö tasa-arvohenkilö "mies"-sanalle? Ei ärähdä. Lapiohenkilö tai lapionainen ei kuulosta uskottavalta.

"Luova Linna" nimestä pidän kovasti, mutta takaraivossa jäytää pelko, että joku tai jotkut pitävät sitä liian suureellisena. Itse tykkään sanan moniselitteisyydestä: luoda lantaa, multaa, lunta. Luoda eli rakentaa jotain uutta tai korjata rikkinäinen paremmaksi.

Jännittävää on myös käyttää etunimien alkukirjaimia. "Liikemies P.K. Linna", "Lapiomies S. Linna", "Viherrakennus P.K. Linna"... Milloin alkukirjaimet ovat uskottavia ja toimivia, milloin eivät? Niiden käyttöä kannattaa harkita. PK Keränen on toinen juttu, kuten myös PJ Harvey, Jii Roikonen, JFK, UKK tai JJ Cale.

Oma mielipiteeni kirjainyhdistelmistä on, että niitä kannattaa käyttää harkiten ja vasta sitten, kun yrityksellä on tunnettavuutta. Lyhentämällä uudistetaan vanhaa.

Lapiotyöläinen kyllä on komea titteli, siinä missä käsityöläinenkin.