31. maalis, 2015

Yksinkertaista!

Viereinen kuva: pienoismalli Syli-tuolista

Kun ideat on piirretty paperille, alkaa varsinainen suunnittelu. Minkä kokoiseen tuotteeseen pitää pyrkiä, mistä materiaalista se valmistetaan? Entä väri? Esineestä on tehtävä piirros mittakaavaan (esim. 1:10), ja jos aikaa löytyy, pienoismalli. Suunnitteluprosessin kestäessä on muistettava karsia kaikki turha ja aikaa vievä pois, yksinkertaistaa.

Ensimmäisen tuotteen valmistaminen suunnitelmasta esineeksi on hidasta. Eteen tulee jos jonkinmoista pientä ja suurta ongelmaa. Rakastan ongelmien ratkaisemista ja sitä tunnetta, kun asiat alkavat sujua. Vierestäseuraaja ei ehkä huomaa minun nauttivan tilanteesta kaiken rähinän ja kiroilun keskellä.

Samalla kun tuote valmistuu, sisäinen kello tikittää. Tuotteen tekemiseen kuluva aika on hyvin tärkeä hinnoittelua ajatellen. Kun ensimmäinen tekele on valmis, ei juhlita eikä avata viinipulloa, vaan mietitään mistä voisi nipistää muutaman minuutin pois.

Kaikki on mietitty tarkkaan; materiaalit, värit, tekotapa ja aika. Nyt alkaa piensarjan työstäminen. Sarjassa tekemisessä on tärkeätä miettiä, mitä osia kannattaa tehdä useampi kappale kerralla ja missä järjestyksessä. Jossain vaiheessa piensarja on valmis, näyttää hyvältä ja toimivalta. Aikaa tekemiseen on kulunut ehkä juuri sen verran, että saatan päästä jopa palkoille (mikäli saan tuotteita aikanaan myytyä).

Mutta ennenkuin tuotteet ovat myynnissä, pitää suunnitella lisää, tehdä logo ja käyntikortit, nimetä tuote, suunnitella paketointi, tuotelaput, jne. Tuotteista kannattaa ottaa edustavia tuotekuvia. Aikaa ja rahaa kuluu; menneisiin kokeiluihin, protoon ja piensarjaan. Materiaalit maksavat, ja tietenkin tarvitaan työkalut.

Eli tarvitaan rahaa.